Någon gång händer det. Frågan är bara när.

uppochner

Någon gång händer det. Frågan är bara när. Elen försvinner. Ingen vet hur länge. Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Är du beredd? Visste du att en vuxens dagsbehov av vatten är cirka 2-3 liter? Har du funderat på vilken mat som är energirik och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid? Klarar du dig vid en kris? Om en kris inträffar är det viktigt att ha tänkt på vissa saker i förväg. Sex av tio privatpersoner anser att de själva har ett stort ansvar för att klara sig själva vid en samhällsstörning.

Skaffa dig en krislåda. Fundera själv, eller tillsammans med familjen, på hur grundbehoven går att lösa under en samhällsstörning. Det finns också andra saker att tänka på för att tillvaron skall bli bekväm. Exempelvis belysning, hygien, toalett, ett husapotek och enklare underhållning. Köp in saker du inte redan har hemma för att lösa de olika utmaningar som uppstår vid samhällsstörningen. Det som inte redan används i vardagen rekommenderar vi att du stoppar i en krislåda. Det kan vara en plastlåda, ett särskilt skåp eller en väska som inte längre används.

Hjälp oss göra samhället starkare. Prata med din familj, dina vänner och arbetskollegor och fråga dem hur de förberett sig på samhällsstörningar. Om många är förberedda och under krisen klarar sin egen vardag, ju mer resurser kan samhället lägga på de mest utsatta – de som är beroende av hjälp.

Comments are closed